Nůž šéfkuchaře se vyznačuje svým lehkým a tenkým designem a je v kuchyni všestranně použitelný. Čepel je vyrobena z UHC (Ultra High Carbon Steel) a rukojeť z tepelně upraveného naolejovaného březového dřeva. Dodává se se stojanem na nože z břízy, také s olejovým povlakem. Vyrobeno, broušeno a zdokonalováno ručně v Harmoinenu ve Finsku. Každý produkt je jedinečný. Vzor a struktura přírodních materiálů se mohou lišit. Nůž je kalený na 63 HRC, má oboustranně zkosené ostří a není nerezový.
Ultra vysoce uhlíková ocel (UHC, není nerezová)
Lehké oceli legované hliníkem, známé také jako UHC oceli, mají hustotu asi o deset procent nižší než dnešní vysoce výkonné oceli a jsou odpovídajícím způsobem lehčí a mají podobnou pevnost. UHC je zkratka pro Ultra High Carbon. Pro výrobu tohoto materiálu je ocel legována s odpovídajícím podílem hliníku a 1,8 % uhlíku a ve skutečnosti je považována za nemožnou nebo extrémně obtížně kovatelnou. Vyvinout proces, který umožní vykování tohoto materiálu do čepele nože, vyžaduje obrovské množství zkušeností. Ale jen sám Heimo Roselli ví, jak se tato ultratvrdá ocel s tvrdostí Rockwella 62-68 HRC a pevností v tahu cca. 2500 N/mm² se stává pružnou a tím použitelnou. Jako proces měl chráněnou speciální techniku kování a tepelné zpracování, které k tomu potřeboval.
Rozměry:
- délka čepele 210 mm
- tloušťka čepele 1,5 mm
- šířka čepele 60 mm
- celková délka 330 mm
- hmotnost 180 g
|
|
|
|